Gravide tilbys gratis e-sigarett

Røykere oppfordres til å bytte ut sigaretter med e-sigaretter.

England gjør smarte valg, som de første i verden, for å oppnå sine mål om under 5% røykere innen 2030. De vil gi bort startsett til røykere og gi dem råd og veiledning for å komme seg bort fra tobakken.

Hva gjør Norge? Jo…. de vil tilby røykere et legemiddel som i verste fall kan gi dem selvmordstanker (les bivirkninger) Helse og Omsorgsdepartementet vil også innføre smaksforbud på e-juice. Vil Ingvild Kjerkol følge England?

ENGELSKE RØYKERE FÅR HJELP!
HVORFOR KLARER IKKE NORGE Å HJELPE NORSKE RØYKERE?

Gravide vil bli tilbudt økonomiske støtte for å hjelpe dem med å slutte, som en del av en omfattende pakke med tiltak for å redusere røykefrekvensen i England.

En million røykere vil bli oppfordret til å bytte ut sigaretter til e-sigaretter under en banebrytende ny «swap to stop» -ordning designet for å forbedre helsen til nasjonen og kutte røyking.

Som en del av verdens første nasjonale ordning vil nesten 1 av 5 av alle røykere i England få en e-sigarettstartpakke sammen med oppfølging av helsepersonell, for å hjelpe dem med å slutte. Dette som en del av en rekke nye tiltak for å hjelpe regjeringen med å oppfylle ambisjonen om å være røykfri innen 2030, redusere røykeraten til 5% eller mindre. Lokale myndigheter vil bli invitert til å delta i ordningen senere i år, og hver vil utforme en plan som passer deres behov, inkludert å bestemme hvilke del av befolkningen som skal prioriteres.

I en tale i dag vil helseminister Neil O’Brien også kunngjøre at etter suksessen med lokale ordninger, vil gravide bli tilbudt økonomisk støtte for å hjelpe dem med å slutte å røyke. Dette vil innebære å tilby kuponger, sammen med oppfølgning, og gjelder alle gravide som røyker innen utgangen av neste år.

Regjeringen vil også konsultere om å innføre obligatoriske sigarettpakningsinnsatser med positive meldinger og informasjon for å hjelpe folk til å slutte å røyke.

I tillegg vil det slåes ned på salg av ulovlig e-sigarettsalg og et tiltak for å stoppe barn og ikke-røykere, fra å starte.

Helseminister Neil O’Brien sier:

«Opptil 2 av 3 livslange røykere vil dø av røyking. Sigaretter er det eneste produktet i salg som vil drepe deg.»

«Vi vil tilby en million røykere ny hjelp til å slutte. Vi vil finansiere en ny nasjonal «swap to stop»-ordning – den første av sitt slag i verden. Vi vil samarbeide med kommuner og andre for å tilby en million røykere over hele England et gratis e-sigarettstartsett.»

De nye retningslinjene vil levere regjeringens 3 mål om å hjelpe flere voksne til å slutte å røyke, stoppe barn og ikke-røykere fra å ta opp vaping/damping, og bruke e-sigaretter som et verktøy for etablerte voksne røykere, til å slutte.

For de som slutter, er risikoen for hjerteinfarkt halvert etter ett år, og også halvere sannsynligheten for å ende opp i en sykehusseng eller verre.

Å støtte flere kvinner til å ha en røykfri graviditet vil redusere antall babyer født undervektige eller underutviklede med helseproblemer som krever pågående omsorg. Det vil også redusere risikoen for spontanabort og dødfødsel.

Å kutte røykefrekvensen reduserer antall røykerelaterte sykdommer som må behandles, noe som igjen reduserer presset på NHS, og bidrar til å kutte det nasjonale helsesystemets ventelister.

NHS-tall for 2021 viste at 9% av 11 til 15 år gamle barn brukte e-sigaretter, opp fra 6% i 2018.

I anerkjennelse av den kraftige økningen vil minister O’Brien lansere en stategi på ungdomsvaping for å identifisere muligheter for å redusere antall barn som får tilgang til og bruker vape-produkter – og undersøke hvor regjeringen kan gå videre.

I samarbeid med rette myndigheter og læring fra regjeringens arbeid med handelsstandarder om ulovlig tobakk, vil £ 3 millioner av ny finansiering også bli gitt for å skape en spesialisert «iligal vapes enforcement squad» for å håndheve reglene om e-sigartter og takle ulovlige e-sigaretter og mindreårige salg.

Som en del av tiltakene vil HMRC og Grensekontrollen, også publisere en oppdatert strategi i år for å takle ulovlig tobakk. De vil legge ut strategisk hvordan de fortsetter å målrette, fange og straffe de som er involvert i det illegale tobakksmarkedet.

Røykeprevalensen i England i 2021 var 13% – det laveste som er registrert takket være tiltak som dobling av avgift på sigaretter siden 2010 og fortsatt finansiering til lokale røykeslutttjenester.

I 2021 til 2022 ble £ 68 millioner av folkehelsetilskuddet finansiert brukt på «slutte å røyke tjenester» av lokale myndigheter, og nesten 100,000 mennesker sluttet med støtte.

I tillegg har £ 35 millioner blitt forpliktet til NHS i år, slik at alle røykere innlagt på sykehus vil bli tilbudt NHS-finansierte tobakksbehandlingstjenester.

Imidlertid røyker 5,4 millioner mennesker i England tobakk, som fortsatt er den største enkeltårsaken til forebyggbar sykdom og død. Opptil 2 av 3 livslange røykere vil dø av røyking, og nyere data viser at 1 av 4 dødsfall fra alle kreftformer ble estimert til å være fra røyking.

Kilde: https://www.gov.uk/government/news/smokers-urged-to-swap-cigarettes-for-vapes-in-world-first-scheme

Kilde: https://www.bbc.com/news/uk-65235343?fbclid=IwAR2tmn6oOl_hMkQ49ZaL20mhG9kDO9pLkDj3Xas173AmOIcXKmhHdPeJ5hg

Kilde: https://pubpeer.com/publications/4BAD1F876BD640B2F1A4A6495BD69B?fbclid=IwAR3oEGCB8zQgN6uElrxodCvxeRrAxrfqAZo-aYkrRSIw9VyZhT3q28xDfk0#1

Del artikkelen med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *