Bedre røykeslutt med damping?

Public Health England har med hjelp av forskere fra  King’s College London funnet ut at:

 • Damping med nikotin har vært den mest populære måten å slutte på blant røykere i England i 2020
 • Det er estimert at i 2017, mer enn 50 000 røykere som sluttet å røyke med hjelp av damping, ville ellers ha fortsatt å røyke.
 • 38% av de som røyket i 2020 trodde at damping er like skadelig som å røyke. 15% trodde at damping var mer skadelig.
 • Å bruke damping som en del av røykeslutt, har hatt de beste resultatene, mellom 59.7% og 74% i 2019 og 2020

England 2020: Damping med nikotin har vært den mest populære måten å slutte å røyke på. 27.2% av alle røykere har sluttet ved hjelp av et dampeprodukt, 18,2% har brukt f.eks. nikotinplaster eller tyggegummi og 4,4% har brukt medisin.

Videre ser vi at andelen røykere som slutter ved hjelp av damping bare øker.

Professor John Newton, Director of Health Improvement at PHE, sier:

 • Våre undersøkelser viser at å dampe nikotinholdige produkter er en effektiv måte å slutte å røyke på.
 • Det som bekymrer oss er at røykere, spesielt de som tror at damping er like skadelig (eller mer skadelig) skremmer de fra damping. Dette er ikke sant, og fører til at færre røykere tyr til damp som røykeslutt.
 • Målet for 2030 er et røykefitt England. At reguleringer for damp er fornuftige og at de hjelper så mange som mulig å slutte med røyk, samtidig som at de som aldri har røyket ikke blir fristet til å begynne å dampe.

kilder:

Utdrag fra gov.uk (Health and social care): https://bit.ly/3ztwgkB
Vaping in England: evidence update February 2021: https://bit.ly/3DASgwD
Statistics on NHS Stop Smoking Services in England April 2019 to March 2020: https://bit.ly/3mBE8Ns

Del artikkelen med andre:

1 kommentar

 1. Jeg røkte daglig i 47 år og ødela lungene mine (har KOLS i 4. stadium). Prøve alle anbefalte metoder for røykeslutt uten å lykkes. Holdt i noen uker eller opp til 8 måneder og sprakk gang på gang.

  I 2015 fant jeg dampen, bestilte utstyr og var røykfri i løpet av et par dager. Startet med 18mg nik og reduserte gradvis til 3mg i løpet av noen uker. Har svakt røykesug innimellom, men det er alltid stressrelatert. Er godt fornøyd med dampen. Jeg er 100% sikker på at byttet reddet livet mitt og forbedret helse og hverdag også.

  Lungene mine er det ikke å gjøre noe med, men dampen har «helbredet» meg for kroniske og akutte luftveisinfeksjoner jeg har slitt med siden 90-tallet. Jeg hadde typisk bronkitt/lungebetennelse 3-4 ganger I året, men etter byttet 13 september 2015 har jeg ikke engang vært snørrforkjøla. Har svært sjelden slimansamling i lungene nå. Ingen flere antibiotikakurer eller runder med sterke stereoider.

  Jeg var på tampen til å trenge ekstra oksygen, fordi slet med å sove når lungene fyltes opp med slim. Utstyret ble avbestilt og jeg sover som et barn.
  Lungene er nå så rene og «friske» de kan bli, selv om de aldri vokser seg friske igjen.

  Alt kan dokumenteres hos min fastlege og på lungeposten til St Olavs.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *